Pàgines

dilluns, 28 de maig del 2012

Cuaderno intercultural

Un dels recursos que més he utilitzat durant la meva intervenció a l'aula aquest anys ha estat aquesta web : Cuaderno intercultural, una web on la seva finalitat és donar un seguit de recursos i inforamcions que van ajuntant en aquesta pàgian i que tots tenen com a objectiu fomentar la interculturalitat i promoure l'educació intercultural.

La seva estructura senzilla et permet moure't amb molta facilitat i trobar ràpidament el recurs que més adient per la teva tasca.

La web es divideix en informació i presentació de la web, on t'explica com i on pots trobar la informació; un altre apartat és el d'orientació pels docents on trobes recursos com l'avaluació, vídeos d'ajuda...; l'altre apartat consta dels materials didàctics, tant imprimibles com recursos online; el racó de l'impuls de la lectura i escriptura; un altre destinat a la dinamització de l'aula a partir de diferents jocs com per aprendre altres llengües, de cooperació, per treballar les tradicions culturals...; l'espai destiant als recursos TIC, on podem trobar desde eines 2.0 a webs per generar el propi material didàctic i per últim trobem l'espai anomenat Kiosc on trobem tot un conjunt de revistes i llibres que parlen sobre temes d'inteculturalitat.

Com a opinió i vivència personal m'agradaria remarcar la gran utilitat d'aquesta web i sobretot la facilitat amb la qualp ots treballar, ja que t'explica i mostra un conjunt d'eines que ens faciliten la feina de com i què treballar amb els alumnes, tot donant resposta als nostres problemes actuals.
Avui us vull presentar un article de "La revista digital de divulgación educativa" on a partir d'un article escrit per Verónica Roldán Fernández, titulat "¿Estamos preparados para incorporar el ordenador en las aulas?", parla sobre el paper del mestre envers el canvi del llibre a l'ordinador.

En aquest article ens mostra com la tecnologia s'ha anat integrant en les aules escolars perquè l'ordinador és una eina de treball bàsica. Les escoles han creat aules on l'ordinador i llibre tenen el mateix pes. És aquí on trobem el problema, ja que molts mestres no tenen el coenixement necessari ni els recursos per treballar amb ells. A partir d'aquesta base es va crear el "software educatiu", un programa d'ordinador destinat pel procés d'ensenyament i aprenentatge.Com a conseqüència d'això, gran quantitat del professorat ha hagut de realitzar  formació per tal de poder donar una classe óptima i positiva.

Per tant, el rol del mestre ha canviat, ja que ara donarà recursos, serà un guia durant el seu procés d'ensentament-aprenentatge, crearà un espai de motivaci, entre d'altres.

Com a opinió personal, crec que integrar les TIC  l'aula facilita i ajuda durant l'aprenentatge dels alumnes, però els mestres han de ser conscients del que significant les TAC i el seu valor en l'educació. Cada mestre ha de ser saber on es troba i fer una formació per millorar el seu coenixement i habilitat envers les TAC.
Per acabar m'agradaria remarcar una frase que resumeix tot l'article i mostra l'objectiu d'aquest: " Es necesario  hacerle ver al alumnado que el ordenador no es un instrumento que sirve para poner videojuegos sino una  herramienta de ayuda, un recurso informativo, de investigación, de creatividad, de juego; donde él/ella son los principales protagonistas." Roldán , V.
Aquest és un article de la Vanguardia que es titula: La peor generación de padres e Internet  escrit per   José María Marco Ojer, professor de filosofía i Premi nacional d'innovación docent a través de materials per Internet. 


En aquest article l'autor reflexiona sobre el canvi de l'educació, d'una molt rígida a una altra molt permisiva. A partir d'aquesta idea introdueix les noves tecnologies com a un recurs que ha fomentat i forma part de com  entenem l'educació actualment. La tecnologia ens permet tot un recull de materials didàctics, uns recursos i una metodologia de treball que ens permet captar l'atenció de l'alumnat i fer del seu aprenentatge una eina d'utilitat i plena de significació per tal que en el seu dia a dia pugui utilitzar tots aquests recursos per poder desenvolupar-se i integrar-se en una societat globalitzada i plena de canvis.


És aquí doncs, on el paper dels mestres i dels pares entra en aquesta educació tecnològica. Els pares i mestres han d'ensenyar la capacitat crítica, de recerca d'informació, d'anàlisi...així com també mantenir un cert control sobre les hores que es passa l'infant dvant l'ordinador o els videojocs.